TIMISOARA. Banatul si Capitala sa, Timisoara, au fost dintotdeauna repere de inventivitate, inovatie, leagane de cultura si minti luminate care au creat valori ce au depasit granitele tinutului, unele fiind si astazi in folosul oamenilor din toate colturile lumii.

Gala Excelentei Banatene duce traditia mai departe, iar o noua editie, cea de-a 9-a, va avea loc in 10 decembrie la Timisoara si este organizata de Consiliul pentru Excelenta Timisoarei, reunind Academia Romana filiala Timis si cele patru universitati de prestigiu din Timisoara, in parteneriat cu Marea Loja Nationala din Romania si Asociatia ”Timisensis”.

Evenimentul are ca obiectiv promovarea valorilor Timisoarei, ale Banatului si ale regiunii de vest, sustinand totodata cultura excelentei.

Gala Excelenţei Banatene decerneaza in fiecare an 10 premii consistente catre 10 personalitati recunoscute si apreciate ale Banatului si zonei de vest, din 10 arii de activitate.

Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematica, informatica si stiintele naturii
Premiul „Traian Vuia” – pentru stiinte ingineresti
Premiul „Petru Dragan” – pentru stiinte biologice si biomedicale
Premiul „Gheorghe Ionescu-Sisesti” – pentru stiinte agronomice si medicina veterinara
Premiul Academiei Române
Premiul „Cornel Olariu” – pentru stiinte sociale, economie si antreprenoriat
Premiul „Eugen Todoran” – pentru stiinte umaniste si arte
Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performante deosebite in educaţie
Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate sociala
Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timisoarei si a Banatului.

Selectarea candidatilor se face in cadrul a 10 comisii independente, fiecare comisie fiind formata din cinci membri cu notorietate in domeniul respectiv.

Valoarea cumulata, neta, a premiilor acestei editii a Galei Excelentei Banatene este de 100.000 lei.

Gala Excelentei Banatene 2022, sau «Micul Nobel al Banatului» cum a mai fost denumita, marcheaza nu doar o continuare a valorilor profunde ale Timisoarei si Banatului privind conservarea bunelor traditii, a performantei oamenilor locului, a excelentei, a indarjirii de a reusi mai presus de orice, ci ramane, in primul rand, principalul eveniment care promoveaza meritocratia in zona de vest a Romaniei, in istoria noastra recenta”, spune Dr. Adrian Badescu, coordonator al echipei de organizare a Galei Excelentei Banatene si fondator Medici’s.

Peste 60 de personalitati ale Timisoarei si Banatului au fost laureati ai editiilor precedente, printre acestia regasindu-i pe Coleta de Sabata, Viorel Negru, Margit Serban, Dan Poenaru, Valeriu Tabara, Dan Dubina, Simona Amanar, Ioan Talpos, Adriana Babeti, Mircea Mihaies, Silviu Oravitan, Voicu Dumitras, Victor si Simona Neumann, Fundatia ”Pentru Voi”, Fundatia ”Filantropia” a Mitropoliei Banatului, Consulatul Republicii Federale Germania la Timisoara.